سیستم تطبیق رنگ پنتون (PMS) که در اوایل دهه ۶۰ اختراع شد، به طراحان این امکان را میدهد تا رنگهای خاص را بدون توجه به فرآیندی که برای تولید آن استفاده میشود، تطبیق دهند. برای مثال سیستم تطبیق رنگ پنتون، به شرکتها اجازه میدهد تا رنگ دقیقی را به نام تجاری خود اختصاص دهند و مطمئن باشند که با هر برنامهای که برای آن استفاده میشود، مطابقت دارد. هر رنگ در سیستم تطبیق پنتون شماره منحصر به فرد خود را دارد (بنام شماره PMS ) که امکان تطابق دقیق را همیشه فراهم میکند.
برای مثال به رنگ پنتون PMS 1837 توجه کنید؛ این رنگ که به نام تیفانی آبی شناخته میشود، همیشه با همین کد به همین رنگ اشاره دارد. طراحان و شرکتها از رنگهای پنتون در لوگوها و تبلیغات خود استفاده میکنند تا اطمینان حاصل کنند که در هر جایی که از برندینگ آنها استفاده میشود، رنگها یکدست هستند.
رنگ پنتون برای چه کاری استفاده میشود؟
اگر شرکتی دارای رنگ اصلی یا استاندارد باشد، مانند قرمز استفاده شده توسط کوکاکولا، یا آبی مایکروسافت، از این رنگ میتوان به آسانی در چاپ دیجیتال، تابلوهای پلکسی و غیره استفاده کرد. اما بسیاری از رنگها آنقدرها هم شناخته شده نیستند و برای تطبیق دادن رنگها در برخی از کارها باید با یک کد مشخص با هم صحبت کنیم. کدی که دقیقاً بگوید ما چه رنگی را مد نظر داریم. در نهایت این موضوع را هم در نظر داشته باشید که فرآیندهای مختلف چاپ اثرات متفاوتی روی رنگ خواهند داشت.
جنبه دیگری که باید در نظر بگیرید، سطحی است که روی آن چاپ میکنید. اگر یک رنگ را روی دو کاغذ مختلف چاپ کنید، احتمالاً نتیجه این رنگ روی هر کاغذ متفاوت به نظر میرسد. برای آزمایش میتوانید رنگ را بردارید و یک دیوار را رنگ کنید و سپس همان رنگ را روی آجر کار کنید و سپس روی شیشه؛ در نهایت خواهید دید که تاثیر سطحی که قرار است روی آن چاپ کنید تا چه حد است و حتماً رنگ روی هر سطح کمی متفاوت خواهد بود.
پنتون دو مجموعه رنگ برای دنیای چاپ دارد: روکش دار و بدون روکش (Coated & Uncoated). این دو مجموعه از رنگهای PMS جوهره یکسانی دارند اما هنگام چاپ روکشدار و بدون روکش تفاوت آنها مشخص خواهد شد. برخی از رنگها چندان متفاوت به نظر نمیرسند؛ در حالی که برخی دیگر به طور قابل توجهی تغییر میکنند. ما مشتریانی داریم که از هر دو نوع رنگ پنتون استفاده میکنند - یکی روکششده و دیگری بدون روکش، گاهی رنگها کاملاً متفاوت به نظر میرسند، حتی اگر شماره PMS یکسانی داشته باشند... این کمی گیجکننده است!
اگر رنگ پنتون خاصی را چاپ نکنم، مشکلی بوجود خواهد آمد؟
اگر برای یک جلسه به کارت ویزیت نیاز دارید و میخواهید کارت شما در چند ساعت چاپ شود، نمیتوانید رنگ پنتون را به طور دقیق روی یک دستگاه چاپ دیجیتال پیادهسازی و چاپ کنید. بله، ممکن است شما بتوانید نزدیک رنگ خود شوید، اما قرار نیست دقیقاً با آن مطابقت کند؛ حداقل در بیشتر موارد اینچنینی این اتفاق نمیافتد.
به همین شکل، اگر برای یک رویداد یا نمایشگاه به یک پوستر چاپ شده نیاز داشته باشید، میتوانید طی یک فرایند نظارت چاپ، رنگ را از نزدیک مطابقت دهید؛ به شرطی که از یک شرکت چاپ با جدیدترین تجهیزات و بهترین امکانات چاپ استفاده کنید. اما باز هم تکرار میکنیم، رنگ شما دقیقاً با آن مطابقت نخواهد داشت و اگر خیلی برایتان مهم است، ممکن است در صورت عدم هماهنگی با چاپخانه، به مشکل بر بخورید.
تنها راهی که ممکن است تطابق دقیق رنگ پنتون را بدست آورید، مخلوط کردن جوهر و چاپ رنگ به طور رنگهای جداگانه در چاپ است. به این روش رنگ اسپات یا نقطهای نیز گفته میشود. اگر رنگ پنتون خود را جداگانه به عنوان رنگ نقطهای یا اسپات کالر چاپ نمیکنید، اصطلاحاً تحمل رنگ (تلرانس رنگی) یا به عبارتی رنگهای مشابه وجود خواهد داشت.
معمولاً این رنگها در مانیتور نیز یکسان هستند. در واقع شما میتوانید تمام مراقبتهای لازم را برای تطبیق رنگ چاپی خود با وبسایت سازمان یا شرکتتان انجام دهید؛ اما فراموش نکنید که همه مانیتورها متفاوت هستند و احتمالاً نتیجهای که مشاهده خواهید کرد کمی با چاپ آن متفاوت خواهد بود. حتی اگر دو مانیتور کاملاً جدید را در کنار یکدیگر بگذارید، رنگهای صفحه وب احتمالاً متفاوت به نظر میرسد. البته قرمز همچنان قرمز خواهد بود و آبی همچنان آبی، اما آنها بازه تحمل رنگ یا تلرانس خواهند داشت. اگر کنتراست یا روشنایی را افزایش دهید، نتیجهای که از رنگها مشاهده میکنید باز هم تغییر خواهد کرد.
اگر وارد یک فروشگاه لوازم الکترونیکی شوید و 30 تلویزیون را ببینید که همگی یک مسابقه تنیس را نمایش میدهند، متوجه خواهید شد که هر صفحه رنگ سبز کمی متفاوت را نشان میدهد. دوربینهایی که فیلم برداری میکنند یکسان هستند، سیگنال تلویزیون دیجیتال یکسان است، اما هر صفحهای همچنان سایه سبز متفاوتی نشان خواهد داد. خواه سونی، سامسونگ، توشیبا، ال جی و غیره باشد.
آیا رنگ نقطه ای یا اسپات کالر رنگ پنتون برای هر کاری ممکن است؟
بله حالا که شما میدانید رنگ پنتون چیست، میتوانید از چاپ رنگ پنتون استفاده کنید؛ اما هزینه چاپ شما ممکن است کمی افزایش پیدا کند. بسیاری از شرکتها از رنگهای نقطهای یا اسپات کالر در پالت رنگی خود استفاده نمیکنند. ما در فرایند چاپ برای کاهش هزینهها تا جایی که ممکن باشد رنگهای پنتون را به سوژه چاپ شما نزدیک میکنیم. پس برای هرگونه سفارش چاپ، با آی آر چاپ تماس بگیرید.
با این روش چاپی پولی که میتوانید پس انداز کنید بسیار بیشتر از مزایای شناخت برند است. در شرکتهای بزرگتر که چاپ آنها به تعداد بسیار زیاد انجام میشود، همین تغییر کوچک در فرایند چاپ میتواند میلیونها تومان در هزینهها صرفهجویی کند. علاوه بر این، مدت زمانی که طول میکشد تا چاپ بصورت پنتون رنگی نقطهای تولید شود نیز عاملی است که میتواند به افزایش هزینههای چاپ و تولید بیانجامد.
جمع بندی رنگ پنتون
رنگ پنتون با کدگذاری و تفکیک رنگها توانسته یک زبان مشترک بین کاربران مرتبط در این حوزه نظیر طراح، چاپخانه، سازمانها و شرکتهای مربوطه ایجاد کند. اما پیادهسازی دقیق رنگ پنتون نیاز به نوع چاپ اسپات کالر دارد که در بسیاری از موارد توجیه اقتصادی نخواهد داشت. اما با این وجود شما میتوانید نزدیکترین رنگها را با درصد کمی خطا در فرایند چاپ به روش چهاررنگ داشته باشید.
با این روش که به صورت تجربی بتوانید نزدیکترین رنگ به رنگ پنتون را هنگام چاپ از چاپخانه دریافت نمایید، میتواند صرفه جویی بالایی در هزینههای شما ایجاد کند. ما در این مقاله سعی کردیم برای شما بگوییم که رنگ پنتون چیست؛اما این تازه آغاز کار است. شاید بهتر باشد تجربیات خود را در زمینه رنگ پنتون در همین جا به اشتراک بگذارید تا همکاران و علاقمندان به صنعت طراحی و چاپ بتوانند از تجربیات شما استفاده نمایند.
مطالب پیشنهادی: