انتخاب رنگ
در اکثر مواقع طراحان به علت عدم اطلاع کافی از ترکیبات رنگ ها و تفاوت مود رنگی و هم چنین تفاوت آن ها از مانیتور تا چاپ رنگ طراحی خود را استفاده می کنند غافل از آنکه نتیجه چاپ آن رنگ ها در فرم های عمومی و در مواقع زیادی حتی در فرم های اختصاصی مطلوب نخواهد بود. برای جلوگیری از این مسئله مواردی را به صورت مختصر توضیح می دهیم که در انتخاب رنگ بسیار مهم هستند.
فقط CMYK
مود رنگی چاپ CMYK می باشد که از رنگ های اصلی Cyan-Magenta-Yellow-Black تشکیل شده است و از ترکیب این ۴ رنگ میلیون ها رنگ تولید می شود. مثلا برای ایجاد رنگ سبز از رنگ های آبی و زرد استفاده می شود یا برای ایجاد رنگ قرمز از رنگ سرخابی و زرد استفاده می شود.
استفاده از مودهای رنگی دیگر مانند RGB که بر اساس ترکیبات نور می باشد و مناسب برای نمایش در مانیتور می باشد در کارهای چاپی که اساس آن ترکیب چهار رنگ Cyan-Magenta-Yellow-Black است، سبب اختلاف رنگ های چاپ شده با رنگ مورد نظر شما می شود.
ترکیب رنگ ها
سعی کنید برای ایجاد یک رنگ از رنگ های اصلی کمتری استفاده کنید با این کار اختلاف رنگ شما بعد از چاپ کمتر می شود. بدیهی است خطای رنگی یک ترکیب که از دو رنگ اصلی استفاده شده است کمتر از مواردی است که از ۳ یا ۴ رنگ اصلی برای ایجاد یک ترکیب رنگ استفاده می شود.
متوقع نباشید هر رنگی که داخل مانیتور می بینید قابل اجرا در فرم های عمومی باشد.در نظر داشته باشید رنگ هایی مانند: قهوه ای، زرشکی، بنفش و بعضی رنگ ها که برای ایجادشان باید از هر ۴ رنگ اصلی استفاده شود با اختلاف بیشتری مواجه خواهد شد.
بهترین روش برای انتخاب رنگ مناسب استفاده از مراجع معتبر و وارد کردن کد رنگ آن در طرح ها می باشد. با این حال بخصوص در چاپ های عمومی احتمالا شاهد مقداری تغییر رنگ خواهیم بود.
رنگ های خاص:
رنگ هایی از قبیل طلایی (Gold)، نقره ای (Silver)، اکلیلی و ... در ترکیبات CMYK وجود ندارد. به این رنگ ها، رنگ های پنجم می گویند. در صورت تمایل به استفاده از این رنگ ها می بایست مرکب این رنگ ها که دارای شماره فنی خاص می باشد خریداری شده و به صورت رنگ های تفکیکی یا رنگ پنجم چاپ شوند.
مشکی یا خاکستری
اگر میخواهید زمینه مشکی پر رنگ( اصطلاحا مشکی پرکلاغی) داشته باشید از مشکی ۴ رنگ استفاده کنید.
اگر زمینه طراحی خود را مشکی تک رنگ (Black=100) انتخاب کنید نتیجه چاپی آن خاکستری خواهد شد. حدالمقدور در زمینه های تمپلات از این رنگ استفاده نکنید. غیر از اینکه سفارش شما مشکی پر رنگ نخواهد شد نتیجه نهایی مطلوب نخواهد بود.
اگر زمینه خاکستری مورد انتخاب شماست به هیچ دلیل از رنگ خاکستری ۴ رنگ استفاده نکنید و از درصد های مختلف رنگ مشکی برای بدست آمدن آن استفاده نمایید.
Overprint
در این تکنیک هنگامی که رنگی را overprint انتخاب می کنید زیر آن با پس زمینه ای که رنگ overprint شده روی آن قرار دارد پر می شود چنانچه این تکنیک اعمال نشود با کوچکترین جا به جایی رنگ نوشته یا رنگ پس زمینه هنگام چاپ دور نوشته شما سفیدی می زند. توجه داشته باشید رنگ زیر نوشته overprint شده روی آن تاثیر می گذارد.
انتخاب کاغذ
برای آنکه انتخاب درستی در تعیین نوع کاغذ سفارش خود داشته باشید بایستی مواردی را در مورد کاغذ بدانید. کاغذ ها انواع گوناگونی دارند که در تمام آنها ۴ ویژگی یکسان است، با دانستن و مقایسه این ۴ ویژگی در کاغذهای مختلف می توانید انتخاب درستی طبق سفارش و نوع کاربری آن داشته باشید.
۱- ضخامت: ضخامت کاغذ رابطه مستقیم با وزن کاغذ دارد. مثلا کاغذ گلاسه ۳۰۰ گرم ضخامتش از کاغذ گلاسه ۲۵۰ گرم بیشتر است.
۲- مقاومت: شامل مقاومت کششی، مقاومت به پاره شدن، مقاومت به ترکیدن، مقاومت به تاخوردگی و ...
۳- مرکب پذیری: میزان نفوذ و نشست مرکب یا مواد بعد از چاپ روی کاغذ که در نتیجه باعث شفاف شدن یا تیره شدن نتیجه نهایی می شود.
۴- ویژگی های نوری: مانند مات و براق بودن، میزان شفافیت و تیرگی آن که در کاربرد کاغذ تاثیر دارد.
انواع کاغذ های مرسوم
تحریر: معمولا برای سربرگ، برگه های یادداشت، داخله مجله ها، ست ها و پاکت های اداری استفاده می شود. این کاغذ برای نوشتن با خودکار مناسب است.
گلاسه ۱۳۵ گرم: معمولا برای داخله مجله ها، تراکت های تبلیغاتی، بروشور ها و ... استفاده می شود. به طور کل کاغذ های گلاسه برای چاپ کارهای رنگی با کیفیت بالا مناسب است.
گلاسه ۳۰۰ گرم: معمولا برای اکثر کارت های ویزیت، جلد ها، کارت پستال ها و هر سفارشی که ضخامت کاغذ در آن محوریت دارد مورد استفاده قرار می گیرد. همانطور که در توضیح گلاسه ۱۳۵ گرم گفته شد، کاغذهای گلاسه برای چاپ کارهای پر رنگ و با کیفیت بالا مناسب تر است.
کاغذ کتان: معمولا برای ست های اداری و سربرگ ها استفاده می شود. این کاغذ به علت داشتن بافت، قابلیت چاپ کارهای تمپلات را ندارد و انجام این نوع کارها روی این کاغذ با مشکلات همراه خواهد بود.
برچسب: مورد استفاده کاغذ پشت چسبدار برای مواقعی است که نیاز به چسبیدن سفارش روی جنس یا مکانی می باشد. مثلا روی بطری ها، قوطی ها و ... مهمترین مسئله ای که در این کاغذ باید مورد بررسی قرار گیرد میزان چسبندگی آن است.
نکات در انتخاب کاغذ
دقت داشته باشید نشست رنگ ها روی کاغذ مختلف فرق می کند؛ کاغذ تحریر اصطلاحا رنگ را به خودش می کشد اما کاغذ گلاسه چون سطح صیقلی دارد رنگ را بهتر و با کیفیت تر نشان می دهد. در نتیجه برای کارهای تمپلات و پر رنگ از کاغذ های گلاسه استفاده کنید و برای کارهایی که از رنگ های کمتری استفاده شده و مورد کاربری آنها به صورتی است که نیازی به استفاده از رنگ های فراوان نیست؛ از کاغذهای تحریر و کتان استفاده کنید؛ این نوع کاغذها برای نوشتن با خودکار نیز مناسب هستند.
کاغذ شما هرچند که دارای ضخامت و مقاومت بالا یا حتی دارای روکش های قوی مانند کاور های مات یا براق باشد به هر حال پارگی و خرابی کاغذ در اثر رطوبت یا هنگام برخورد مستقیم با آب اجتناب ناپذیر است. برای چاپ کارهایی که از این حیث دارای اهمیت هستند از سری جنس های پی وی سی استفاده کنید. این جنس ها در وزن های ۷۶۰ -۵۰۰ -۳۰۰ میکرون و همچنین پشت چسبدار در بازار موجود است.
فرمت و خروجی مناسب
کیفیت فایل (DPI) شما برای چاپ های افست و دیجیتال که شامل مواردی مثل کارت های ویزیت، تراکت و پوسترها، CD و کاور، ست های اداری و پاکت ها می بایست 300pixel/inches باشد. این رقم برای چاپ های سایز بزرگ شامل بنر ها، فلکس ها و ... می تواند تا 72pixel/inches کاهش یابد.
مود رنگی فایل ها باید به صورت CMYK باشد و به صورت 8bit تنظیم شده باشد. در غیر این صورت چاپ مناسبی از طرحتان نمی توانید داشته باشید.
در تمامی کارها حداقل ۳ میلی متر فاصله برش از لبه های کار در نظر بگیرید و از قرار دادن محتوی اصلی در آن بخش پرهیز کنید. این فاصله برای کارت های دور گرد و لمینت ۵ میلی متر است و ممکن است در محصولات مختلف با توجه به خدمات متغیر باشد. (در راهنمای ارسال فایل هر محصول ذکر شده است).
برحسب نوع کاغذ سفارش نوع رنگ بندی فایل را انتخاب کنید به عنوان مثال اگر کاغذ سفارشتان کتان است به هیچ وجه نباید از رنگ تمپلات استفاده کنید و یا در فرم های تحریر حدالمقدور از رنگ های تمپلات استفاده نکنید زیرا رنگ های روی کاغذ تحریر کدر تر می شود.
در متن ها به رنگ، خوانایی و سایز فونت ها توجه نمایید. فونت های کوچکتر از 7pt به سختی خوانده می شوند و استفاده از رنگ هایی که از بیش از یک رنگ اصلی تشکیل شده باشند احتمال خرابی کار را بالا می برد.
فایل را حتما بر اساس سایز اعلام شده در محصول و یا سایز مورد نظر خودتون (در محصولاتی که امکان پذیره) و با توجه به کیفیت فایل مطرح شده در بند اول طراحی نمایید. در غیر این صورت امکان تغییر سایز و یا دفرم شدن طرح ها و یا افزایش قیمت تمام شده چاپ وجود خواهد داشت.
فایل نهایی را به صورت عکس و با پسوند های tiff یا jpg برای چاپ ارسال کنید.
فرم عمومی چیست
برای آنکه بتوانیم فرم عمومی یا دلیل به وجود آمدن آن را بهتر توضیح بدهیم، باید این واقعیت را یادآوری کنیم که اگر بخواهیم یک کارت ویزیت را به صورت اختصاصی چاپ کنیم حداقل تیراژی که برای چاپ این سفارش توجیه اقتصادی دارد ۱۶.۰۰۰ عدد می باشد و حداقل هزینه انجام این سفارش روی نازل ترین کاغذ و یا کمترین خدمات پس از چاپ ۳۰۰.۰۰۰ تومان می شود. همانطور که مشخص است به علت هزینه بالا و همچنین تیراژی که شاید مورد استفاده قرار نگیرد این کار برای تعداد زیادی از مشتریان انجام نشدنی است. برای رفع این مشکل چاپخانه ها یا دفاتر تبلیغاتی که با چاپخانه ها همکاری نزدیکی داشتند دست به تولید فرم های مشترک چاپی زدند که هم از نظر هزینه و هم از نظر تیراژ مناسب تر بودند. این فرم های مشترک چاپی را اصطلاحا فرم عمومی می گویند به این ترتیب سفارشات چندین مشتری که خواهان نوع کاغذ و تیراژ یکسان هستند توسط فرم بند در یک فرم چاپی در کنار یکدیگر قرار می گیرند و تشکیل یک فرم را می دهند، این فرم چاپ شده و بعد از خدمات پس از چاپ مشخص برش و بسته بندی شده تحویل مشتریان می شود.
کیفیت در فرم های عمومی:
همانطور که گفته شد سفارشاتی در فرم های عمومی قرار می گیرد در کنار یکدیگر چیدمان شده و برای چاپ ارسال می شود، به همین دلیل قابلیت استفاده از نمونه رنگ یا ناظر چاپ در این فرم ها وجود ندارد و مسئله دیگر آنکه به دلایل فراوانی دیگر که یکی از انها زمان است، این سفارشات قابلیت تفکیک رنگی و چیدمان شدن در فرم های مجزا بر اساس رنگ را ندارند. این سفارشات از نظر میزان و نوع رنگ به صورت اتفاقی کنار هم قرار می گیرند به همین دلیل هر فرم عمومی دارای میانگین رنگی خاص می باشد که فقط و فقط مربوط به همان فرم است و رنگ ها بر اساس رنگ قالب فرم چاپی تنظیم می شود. بدیهی است، سفارش هایی که در این فرم ها چاپ می شوند با ۱۵٪ اختلاف رنگ نسبت به مانیتور استاندارد مواجه خواهند شد. و در صورتیکه نمونه چاپ قبلی یا نمونه رنگ خاص در دست دارید این اختلاف رنگ بیشتر خواهد شد.
باطله کار:
برای چاپ هر فرم به تیراژ سفارش مشتری، کاغذ وارد پروسه چاپ می شود اما به علت تنظیم رنگ چاپ و همینطور تنظیم دستگاه های خدمات پس از چاپ (نسبت به نوع سفارش) تعدادی از این کاغذ ها غیر قابل استفاده می شوند که اصطلاحا این کاغذ ها را باطله می نامند.این کاغذهای باطله در چاپ از ۳ تا ۷ درصد تخمین زده شده اند، هرچه خدمات پس از چاپ سفارش بیشتر باشد تعداد آن بیشتر می شود البته این تعداد نباید از ۷٪ تجاوز کند.