نکات مهم در طراحی لوگو
1. کپی نکنید
یک قانون ساده وجود دارد. لوگوی دیگران را کپی نکنید. نباید به سراغ طراحتان بروید و بگویید که لوگوی فلان جا خیلی خوب است. در ایران کپی کردن از لوگوی شرکتهای خارجی بین برخی طراحان رواج دارد. شما که دوست ندارید یک روز صبح که از خواب بلند میشوید و نگاهی به سایتها میاندازید ببینید که مضحکه مردم شدهاید. کار دیگری که زیاد رایج است استفاده از طرحهای موجود در اینترنت است. بسیار دیده میشود که نام یک مجموعه در بین طرحهایی مثل مهر سلطنتی قرار گرفته و لوگوی شرکت شده است و گاهی هم برای مخاطب ناآشنا فریبنده و پر زرقوبرق دیده میشود در حالیکه ترکیب نامتناسبی از عناصر غیراصیل هستند.
بنابراین هم خودتان اصیل فکر کنید و هم از طراحتان بخواهید که طراح لوگو را از جایی کپی نکند. اگر برای لوگو هزینه زیادی میپردازید حتی ممکن است این مطلب را به عنوان شرطی در قرارداد ذکر کنید.
2. نمونه کار فارسی بخواهید
نکتهای هست که طراحان و گرافیستها خیلی خوب میدانند و از آن برای جلب نظر شما استفاده میکنند. حروف انگلیسی در لوگو عموماً زیباتر از حروف فارسی هستند. برای همین هم لوگوهای انگلیسی زیباتر به نظر میآیند. طراحی لوگوی فارسی کار سختتری است و نیازمند این است که طراح کاربلد و حرفهای باشد. اگر برای طراحی لوگوی خود به سراغ یک طراح رفتید برای ارزیابی میزان تواناییاش از او بخواهید که نمونهکارهای فارسیاش را به شما نشان بدهد.
تفاوت بین هویت برند و لوگوی سازمان
3. استفاده از افکت به مقدار لازم
داشتن سلیقهی شخصی خیلی خوب است. اما اعمال کردن آن در لوگو لزوماً هم چیز خوبی نیست. استفاده خیلی کم از بعضی افکتها در طراحی لوگو میتواند آن را زیباتر کند اما استفاده از سایه و گرادیانت و سهبعدی کردن نوشتهها فقط لوگوی شما را از ریخت میاندازد. لوگو باید بدون داشتن هیچگونه افکتی هم زیبا باشد. سری بعد که کنار طراحتان پای کامپیوتر نشستید و در مانیتور به لوگوی خود نگاه کردید قبل از آن که بخواهید افکتی جدید را روی آن امتحان کنید یک قانون مهم و ساده را به یاد داشته باشید و آن این است که افکت تنها زمانی میتواند (و نه حتماً) به یک لوگو اضافه شود که لوگو بدون آن هم عالی به نظر برسد. از بولد و بهخصوص ایتالیک کردن فونتها هم خیلی محتاطانه استفاده کنید. این ابزارها مثل فلفل غذاست. بدون ان غذا شاید بی مزه باشد، ولی کمی زیادهروی میتواند کل کار را خراب کند.
4. از رنگها به درستی استفاده کنید
چون جعبهی مدادرنگی 12 رنگ دارند مجبور نیستیم که برای رنگ کردن یک نقاشی از همهی آنها استفاده کنیم.
بحث رنگ در لوگو موضوع پیچیدهای است و نکات تخصصی زیادی دارد. اما چند راهنمایی هست که میتوانید در طراحی لوگوی خود به کار بگیرید. اول اینکه از رنگهای زیاد در لوگو استفاده نکنید. حداکثر سه رنگ کافی است. مثال نقض برای این این اصل وجود دارد اما رعایت سادگی و انتخاب محدودتر رنگها شانس موفقیت شما را بیشتر میکند. رنگهای نئون روشن را در لوگوی خود استفاده نکنید. این رنگها بهخصوص در سایزهای کوچک مشکلآفرین خواهند بود.
یک نکتهی خیلی مهم را در نظر داشته باشید. درک میکنم که ممکن است به رنگ خاصی ارادت و علاقه داشته باشید. اما این دلیل نمیشود که لوگوی تجارت شما هم به همان رنگ باشد. هر رنگی احساساتی درونش دارد و بر اساس ویژگیها و شخصیت برند و تجارتتان باید از رنگهای متناسب استفاده کنید.
یک حقهی کوچک هم هست که میتواند در طراحی لوگو به شما کمک کند. از طراح بخواهید که لوگو را به صورت سیاه و سفید آماده کند. اگر از این لوگو خوشتان آمد به فکر رنگش باشید وگرنه رنگ مسئلهی شما را برای داشتن لوگویی زیبا و کارآمد حل نخواهد کرد.
5. تایپوگرافی حرف آخر را میزند
تایپوگرافی تأثیر مهمی در موفقیت یا شکست طراحی یک لوگو دارد. خیلی از لوگوها تنها تایپوگرافی نام برند هستند. این کار در فارسی به مراتب سختتر است. انتخاب فونت مناسب خیلی مهم است. اینطور نیست که هر چیزی را با نستعلیق بنویسید قشنگ باشد. فونتها هم مثل رنگها احساسات مختلف را منتقل میکنند. طراح بر اساس شخصیت تجارت شما و همچنین نگارش زیبا باید فونتی مناسب را بیابد. حتی ممکن است لوگوی شما هیچیک از فونتهای موجود نباشد و یک فونت ساخته شده توسط خود طراح باشد. این کار به دانش بالایی نیاز دارد. انتظار نداشته باشید که بسیاری از طراحان از این کارها بکنند و البته این نکته را هم مدنظر داشته باشید که کسانی که این توانایی را دارند دستمزد بالایی نیز برای طراحی لوگو خواهند خواست. در مورد استفاده از فونتهای مختلف از رنگها هم وسواسیتر باشید. حداکثر دو فونت را در لوگو به کار ببرید. خیلی مهم است که وقتی سایز لوگو را کوچک میکنید متنها هنوز به وضوح قابل خواندن باشند.
چگونه بهترین فونت را برای لوگو انتخاب کنیم؟