021-77335593
مزایای چاپ دیجیتال نسبت به چاپ سنتی
29 بهمن 1402چاپ دیجیتال نسبت به چاپ سنتی چه مزایایی دارد؟ برای اطلاعات بیشتر حتما این مقاله از آی آر چاپ را بخوانید.
ویژگیها و مزایای چاپ دیجیتال نسبت به چاپ سنتی
چاپ به فرایند انتقال محتوای تصویری و متنی بر روی سطوح مختلف گفته می شد. تاریخچه صنعت چاپ به هزاران سال پیش بازمیگردد که نقش مهمی در توسعه تمدن بشری ایفا کرده است. امروزه صنعت چاپ به یک صنعت بزرگ و پیچیده تبدیل شده و عملیات چاپ با روشهای مختلفی محقق میگردد و در زمینههای مختلفی مانند تبلیغات، بستهبندی، نشر،دکوراسیون و پوشاک نقش پررنگی ایفا میکند. دو روش متداول که در حال حاضر برای چاپ در کشور استفاده میشود چاپ سنتی و چاپ دیجیتال است که در این مقاله به توضیح در مورد نحوه کارکرد و ویژگی های آن میپردازیم.
درباره چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال فرآیندی نوین در صنعت چاپ، برای چاپ تصاویر و متون بر روی کاغذ و دیگر سطوح مانند پارچه، بوم، شیشه و چوب است. تصویر یا متن به طور مستقیم از فایلهای دیجیتال کامپیوتری به دستگاه چاپ ارسال و چاپ میشود. انواع مختلف دستگاههای چاپ دیجیتال مانند چاپگرهای لیزری، جوهرافشان، دیجیتال تونری و دیجیتال حرارتی مورد استفاد هستند.
مزایای چاپ دیجیتال
در روش دیجیتال نسبت به روش سنتی سرعت چاپ به طور قابل توجهی بالاتر است زیرا نیازی به تهیه زینک یا پلیت نیست و همین موضوع منجر به تسریع فرایند چاپ و کاهش هزینه میشود. این نوع چاپ برای پروژههایی که زمان تحویل کوتاهی دارند گزینه مناسبتری است.
مزیت دیگر چاپ دیجیتال نسبت به چاپ سنتی هزینه مناسب آن برای تیراژهای پایین است که آنرا مقرون به صرفهتر میکند. زیرا در روش دیجیتال هزینه اولیه مجزا وجود ندارد و هزینهها به طور مستقیم با تعداد چاپ مرتبط است. چاپ دیجیتال گزینه مناسبی برای چاپ نمونه و تست ایدهها میباشد چرا که در این روش به علت حذف پلیتها، چاپگر به طور مستقیم دادهها را از رایانه دریافت میکند و انعطافپذیری بالایی در تغییر دادن اطلاعات وشخصی سازی آنها دارد. به راحتی می توان در فایلها تغییرات اعمال کرد و مجدد آنها را چاپ نمود. چاپهای دیجیتال ضایعات کمتری دارند نه تنها از کاغذ و مواد شیمیایی کمتری برای چاپ استفاده میشود بلکه برای رسیدن به رنگ مورد نظر یا تنظیمات اولیه نیاز به چاپهای مکرر نیست در نتیجه سازگاری بیشتری با محیط زیست دارند.
کاربردهای چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال در مواردی که نیاز به سرعت در چاپ با تیراژ پایین و نیاز به شخصی سازی است کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف دارد از جمله در صنعت تبلیغات محیطی، صنعت دکوراسیون داخلی، صنعت نساجی، صنعت بسته بندی و .... .
مثالهایی از کاربردهای رایج این نوع چاپ در صنایع مختلف عبارتاند از:
- چاپ کتاب و مجله
- چاپ عکس و بنر
- چاپ لیبل و برچسب
- چاپ روی سطوح مختلف مانند پارچه، سرامیک، فلز و پلاستیک
- چاپ اسناد و مدارک اداری
- چاپ کارت های ویزیت، پرسنلی و شناسایی
- چاپ بلیط و کارت هدیه
- چاپ منوی رستوران
- چاپ فاکتور و رسید
- چاپ کاتالوگ محصولات
- چاپ بروشورها، پوستر و بنرهای تبلیغاتی
- چاپ استیکر و لیبل
درباره چاپ سنتی
چاپ سنتی یا چاپ افست نوعی روش چاپ غیرمستقیم است. در این روش تصویر یا متن مورد نظر ابتدا بر روی یک صفحه فلزی به نام زینک یا پلیت منتقل میشود و سپس از زینک به یک غلتک لاستیکی به نام سیلندر افست انتقال مییابد تا در نهایت از سیلندر افست به کاغذ یا سطح مورد نظر منتقل و برروی آن چاپ شود. در چاپ سنتی زمان بیشتری برای فرایند چاپ طول میکشد زیرا زمان تنظیم دستگاه و راهاندازی اولیه بیشتر است و محصول نهایی زمانی برای خشک شدن لازم دارد چرا که اصولا از جوهرهای مرطوب استفاده میشود. انواع رایج چاپ سنتی مورد استفاده شامل سیک اسکرین، گرآور، فکسوگرافی، چاپ سنگی، باتیک و قلمکاری است.
مزایای چاپ سنتی
چاپ سنتی به دلیل استفاده از زینک و پلیت دارای کیفیتی بالا است. در تیراژهای بالا چاپ سنتی با سرعت بالاتر و چاپ واضح عملیات چاپ را انجام میدهد و هزینه مقرون به صرفهتری دارد.. به علت قابلیت استفاده از طیف وسیعی از رنگها از جمله رنگهای طلایی و نقرهای و با امکان تولید رنگ دقیق کیفیت چاپ در این روش بالاست. در چاپ سنتی چاپ روی سطوح متنوعی علاوه بر کاغذ مانند مقوا، پلاستیک و پارچه امکانپذیر است.
امکان چاپ امنیتی در این روش چاپی میسر است چرا که میتوان از کاغذها یا جوهرهای خاص برای جلوگیری از جعل مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین در چاپ اسکناس، چک و اوراق بهادار از این روش بهره گرفته میشود.
کاربردهای چاپ سنتی
چاپ سنتی بر روی سطوح مختلف برای چاپ های با تیراژ بالا و حتی ابعاد بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد.
مثالهایی از کاربردهای رایج چاپ سنتی در صنایع مختلف عبارتاند از:
- چاپ کتاب و مجله
- چاپ تقویم و سررسید
- چاپ نقشه
- چاپ جعبه و بسته بندی و لیبل
- چاپ اوراق اداری و تجاری
- چاپ سربرگ، پاکت نامه
- چاپ فاکتور و رسید
- چاپ بلیط
- چاپ کارت پستال
- چاپ منوی رستوران
- چاپ کاتالوگ محصولات
- چاپ بروشور، پوستر و بنرهای تبلیغاتی در تیراژ بالا
کدام چاپ بهتر است دیجیتال یا سنتی؟
هر دو روش چاپی مفید و بسته به نیاز و مزایای خاص آن میتواند انتخاب شود به طور خلاصه در مقایسه روش چاپ سنتی و دیجیتال میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
در چاپ سنتی به علت نیاز به تهیه فیلم و زینک زمان آماده سازی اولیه طولانیتری دارد و سفارش باید تعداد مشخص نسبتا بالایی باشد تا مقرون بهصرفه گردد اما در چاپ دیجیتال به علت سادگی و سهولت در چاپ بر حسب تعداد تقاضا عملیات چاپ انجام میشود.
چاپ دیجیتال برای تیراژهای پایین با کیفیت بالا سریعتر و مقرونبهصرفهتر است و در چاپ سنتی در تیراژهای بالا با کیفیت دقیق گزینه مناسبتری به حساب میآید.
چاپ دیجیتال انعطاف پذیری بیشتری دارد در مواقع بروز اشتباه در فایلهای چاپی امکان اصلاح میسر است اما این امر در چاپ سنتی بعد از تهیه لیتوگرافی و پلیتها تقریبا غیرممکن است.
در چاپهای سنتی امکان چاپ بر روی ورقهای بزرگتر و با ابعاد بالا هم میسر است.
در چاپ دیجیتال امکان ذخیره سازی فایلها برای دسترسی مجدد به آنها وجود دارد اما در چاپ سنتی ذخیره سازی به سختی و در اکثر مواقع انجام نمیگیرد.
در چاپ سنتی و دیجیتال امکان چاپ برروی انواع سطوح ممکن است.
برای انتخاب نوع چاپ، ضمن در نظر داشتن ویژگیهای هر دو روش، از طریق پاسخ به سوالات زیر میتوان مناسب ترین گزینه را انتخابکرد.
- به چه تعداد چاپ نیاز دارید؟
- کیفیت چاپ چقدر برای شما مهم است؟
- برای چه نوع سطحی میخواهید چاپ کنید؟
- آیا به چاپ امنیتی نیاز دارید؟
- آیا نیاز به چاپ متغیر دارید؟
- بودجه شما چقدر است؟
- چه زمانی به چاپ نیاز دارید؟
- آیا میخواهید خودتان طراحی چاپ را انجام دهید یا از خدمات طراحی چاپ استفاده کنید؟
- آیا نیاز به گرفتن نمونه قبل از چاپ نهایی دارید؟
جمع بندی
در این مقاله دو روش مرسوم مورد استفاده در صنعت چاپ یعنی چاپ دیجیتال و چاپ سنتی را مورد بررسی قراردادیم. در چاپ دیجیتال از فنآوری برای انتقال محتوا روی سطوح مختلف استفاده میشود و شامل مزایایی از جمله سرعت و کیفیت در تیراژ های پایین، انعطاف پذیری بالا و قابلیت شخصی سازی میباشد. در چاپ سنتی با استفاده از زینک که توسط لیتوگرافی ساخته میشود عمل میکند در نتیجه هزینه و زمان ساخت اولیه بالاتری دارد و با وجود کیفیت بالا در چاپ رنگ ها برای سفارشات با تیراژهای بالا مقرون به صرفه است.
با آشنایی ویژگی ها و کارکرد هریک از این روشها و زمینه مورد استفاده خود میتوان گزینه مناسب را انتخاب کرد.
مطالعه مقالات زیر پیشنهاد می شود: