021-77335593
تفاوت RGB و CMYK و کاربردشان در چاپ
17 تیر 1403یکی از مهمترین مواردی که در زمان طراحی باید به آن توجه داشته باشید مد رنگی یا حالت رنگ میباشد. منظور از مد رنگی، حالتهای RGB و CMYK است. اگر مد رنگی صحیح انتخاب نشود، قطعا نتیجه چاپ نیز رضایت بخش نیست به همین دلیل دانستن تفاوتهای آنها موضوع بسیار مهمی است. اگر میخواهید راجع به 2 حالت رنگی گفته شده بیشتر بدانید، حتما تا انتهای این مقاله در سایت آی آر چاپ، با ما همراه باشید.
رنگ RGB چیست؟
RGB مخفف 3 رنگ اصلی قرمز (Red)، سبز (Green) و آبی (Blue) میباشد. در این حالت رنگی، با ترکیب مقدارهای مختلف از این 3 رنگ، سایر رنگها بدست میآیند. مشهورترین رنگ ترکیبی که تقریبا همه افراد ترکیب آن را میدانند، رنگ زرد است که از ترکیب رنگهای قرمز و سبز بوجود میآید. سیستم چاپگرهای پیشرفتهای که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند به این صورت است که برای درست شدن یک رنگ مشخص، تنظیمات دقیقی در آنها تعبیه شده است. اسکنرها، دوربینهای عکاسی، نمایشگرهای کامپیوتر و تلویزیون همگی از حالت رنگی RGB استفاده میکنند. حالت رنگی RGB وسیعترین طیف رنگ را دارد یعنی با ترکیب کردن رنگهای قرمز، سبز و آبی تقریبا میتوان هر رنگی را درست کرد. مد رنگی استاندارد در نرمافزارهای طراحی مثل فتوشاپ نیز همین مد رنگی است.
رنگ CMYK چیست؟
بر خلاف مد رنگی RGB که در نمایشگرها کاربرد دارد، این مد رنگی برای تولید محصولات چاپی با روش افست مورد استفاده قرار میگیرد و مخفف 4 رنگ فیروزهای (Sayan)، سرخابی (Magenta)، زرد (Yellow) و سیاه (Black) است. جالب است بدانید در این مد رنگی، رنگ سفید وجود ندارد و هر جا که نیاز باشد رنگ سفید موجود در طراحی چاپ شود، از کاغذ سفید استفاده میکنند. بنابراین رنگ سفید، رنگ کاغذ است و رنگ سیاه از ترکیب شدن کامل رنگهای چهارگانه بدست میآید.
تفاوت بین RGB و CMYK
حالتهای رنگی که توضیح دادیم با هم متفاوت هستند. در این بخش به بیان تفاوتهای آنها از نظر ماهیت و کاربرد خواهیم پرداخت. اگر قصد طراحی یک فایل را دارید حتما این بخش را مطالعه کنید تا با داشتن دانش کافی نسبت به آنها، مد رنگی صحیح را انتخاب کنید.
-
تفاوت بر اساس ماهیت
بیاید به سراغ تفاوت رنگبندی RGB و CMYK از نظر ماهیت برویم. در مد رنگی RGB رنگها ترکیب شونده و در مد CMYK رنگها افتراقی هستند. اگر بخواهیم به زبان ساده بیان کنیم باید بگوییم از ترکیب رنگهای اصلی در مد رنگی RGB، رنگ سفید به دست میآید درحالیکه در مد رنگی CMYK این موضوع دقیقا برعکس است و از ترکیب رنگهای چهارگانه، رنگ سیاه بدست میآید. پس در آرجیبی، هر چه رنگ بیشتری با هم ترکیب کنید، رنگ روشنتر و در سیاموایکی رنگ تیرهتر بدست میآورید. همچنین باید به این نکته نیز اشاره کرد که در رنگبندی CMYK امکان استفاده از برخی رنگها مانند فسفری، طلائی و نقرهای وجود ندارد.
-
تفاوت بر اساس کاربردهایشان در چاپ
همانطور که در بالا هم به آن اشاره کردیم، رنگ نمایشگرهای الایدی و السیدی، اسکنرها و رایانهها بر اساس حالت رنگی RGB است ولی برای تولید محصولات چاپی از حالت رنگی CMYK استفاده میکنیم. رنگهای ساخته شده با مد رنگی CMYK به صورت دقیق در نمایشگرها دیده نمیشوند و از طرفی در روش افست نیز نمیتوان از رنگبندی RGB استفاده کرد. به طور کلی هر فایلی که در نمایشگر نمایش داده میشود باید با مد رنگی RGB و هر فایلی که باید چاپ شود باید با مد رنگی CMYK طراحی شود.
هنگام چاپ باید از RGB استفاده کرد یا CMYK؟
با توجه به مواردی که تا اینجای مقاله گفته شد حتما میدانید که برای چاپ باید از کدام مد رنگی استفاده کنید. تنها حالت رنگی که قابلیت استفاده در چاپ دارد CMYK است. به دلیل طیف گسترده رنگها در حالت RGB، گاهی اوقات طراحان فایل خود را با رنگبندی RGBطراحی میکنند ولی در مرحله آخر و قبل از اینکه آن را برای مشتری یا چاپخانه ارسال نمایند از طریق امکانات موجود در نرمافزار طراحی، آن را به CMYK تبدیل میکنند اما ما به شما توصیه میکنیم برای جلوگیری از بوجود آمدن مشکلاتی که در زمان انجام این تبدیل ممکن است برای فایل شما پیش بیاید، از همان اول مد رنگی CMYK را انتخاب کنید.
طراحان حرفهای ما در مجموعه آی آر چاپ در خصوص مدهای رنگی RGB و CMYK آگاهی کامل دارند و به خوبی با کاربردهای آنها آشنا هستند پس با خیال آسوده میتوانید سفارش خود را در مجموعه ما ثبت نمایید. اگر در مورد این رنگبندیها نیاز به مشاوره دارید نیز میتوانید با کارشناسان خبره ما تماس بگیرید و راهنمائیهای لازم را دریافت کنید. آی آر چاپ از مراکز تخصصی و حرفه ای در حوزه فروش اقلام چاپی و تبلیغاتی است و تمام خدمات خود را با گارانتی چاپ و تضمین کیفیت ارائه میکند.
مطالعه مقالات زیر پیشنهاد می شود: