021-77335593
همه چیز درباره چاپ دیجیتال ؛ بررسی مزایا و کاربردها
27 تیر 1403روش دیجیتال در دهههای اخیر به یکی از محبوبترین و رایجترین روشهای چاپ تبدیل شده است. هر زمان که بخواهید تولید یک محصول چاپی را در تیراژ پایین، کیفیت بالا و زمان کم انجام دهید، روش چاپ دیجیتال مناسبترین انتخاب برای شماست. ما در این مقاله قصد داریم شما را با هر آنچه درباره چاپ دیجیتال نیاز است بدانید آشنا کنیم پس تا انتهای مطلب با مجموعه آیآر چاپ که یک مرجع تخصصی خوشنام در حوزه معرفی و فروش آنلاین اقلام چاپی و تبلیغاتی میباشد، همراه باشید.
چاپ دیجیتال چیست؟
چاپ دیجیتال فرایندی است که طی آن تصاویر دیجیتال روی سطوح مختلف چاپی اجرا میشوند. منظور از تصویر دیجیتال، تصویری است که در رایانه و توسط نرمافزارهای مخصوص طراحی مانند فتوشاپ تهیه شده است. در این روش، تصاویر گفته شده در کوتاهترین زمان ممکن و بدون واسطه بر روی سطح مورد نظر چاپ میشوند. مثلا چاپ بنرهای تبلیغاتی و یا چاپ روی هدایای متنوع تبلیغاتی مانند سررسید، ماگ، خودکار و ... از طریق چاپ دیجیتال صورت میگیرد.
تاریخچه چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال یکی از روشهای مدرن در صنعت چاپ به حساب میآید بنابراین نسبت به سایر روشهای سنتی از جمله افست از قدمت زیادی برخوردار نیست. اجرای اولین چاپ دیجیتال به اوایل دهه 90 میلادی برمیگردد. اختراع دستگاههای چاپ دیجیتال نقطه عطفی در صنعت چاپ محسوب میشود چون در این روش با حذف مراحل مکانیکی که در شیوههای قدیمیتر چاپ وجود داشت، سرعت و کیفیت بسیار بالا رفته است.
انواع چاپ دیجیتال
در این بخش میخواهیم درباره روشهای پرکاربرد چاپ دیجیتال از نظر فناوری مورد استفاده در هر یک از آنها صحبت کنیم.
-
چاپ الکتروفتوگرافی
این روش که به آن زیروگرافی هم گفته میشود به دو نوع دیجیتال مرکبی و دیجیتال تونری تقسیم میشود که در ادامه به هر دوی آنها خواهیم پرداخت.
- روش مرکبی یا مرکب مایع: در این روش که برای چاپ در تعداد بالا پیشنهاد میشود، بجای استفاده از تونر یا به عبارتی پودر رنگ، از مرکب رنگی استفاده میشود. سرعت بالا و کیفیت عالی از جمله مزایای این روش میباشند. از آنجا که دستگاه چاپ الکتروفتوگرافی دارای پیچیدگیهای خاص و همچنین محدودیت در ابعاد چاپ است، استفاده از آن به اندازه روش تونری مرسوم نیست. بزرگترین سایز قابل چاپ با این دستگاهها A3 میباشد.
- روش تونری یا پودر جامد: در این روش فرایند چاپ به این صورت است که تصویر از طریق ذوب مرکب جامد روی کاغذ ایجاد میشود و همانطور که در بالا گفته شد نسبت به روش مرکب مایع بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
-
چاپ دیجیتال حرارتی
استفاده از این روش که به آن روش ترمال هم میگویند، طی سالهای اخیر رو به کاهش بوده است چون فقط با دستگاههای تک رنگ کوچک انجام میشود که از معروفترین این دستگاهها میتوان به دستگاه فاکس اشاره کرد. در روش حرارتی باید حتما از کاغذهای حساس به حرارت استفاده نمود و فرایند چاپ آن به این گونه است که تصویر به کمک حرارت ایجاد شده توسط لیزر این دستگاهها، بر روی کاغذ ایجاد میشود.
- چاپ جوهرافشان
باکیفیتترین روش چاپ دیجیتال، روش جوهرافشان است. طیف وسیعی از دستگاههای چاپ دیجیتال از پرینترهای اداری گرفته تا دستگاههای چاپ عریض، همگی با مکانیزم جوهرافشان کار میکنند. علیرغم اینکه خروجیهای این روش چاپ، کیفیت بالائی دارند اما در تیراژهای بالا خیلی پرکاربرد نیست و دلیل آن سرعت پایین دستگاه جوهرافشان نسبت به دستگاههای لیزری است. در سیستم جوهرافشان، تصاویر دیجیتال از طریق مرکب مایع، روی کاغذ چاپ میشوند.
- چاپ لیزری
همانظور که از اسم این روش برمیآید، در چاپ به روش مارکر لیزری از لیزر برای چاپ تصاویر دیجیتال استفاده میشود. در واقع لیزر با سوزاندن و ایجاد حرارت، طرح مورد نظر را روی سطح چاپی اجرا میکند. این دستگاهها برای چاپ اطلاعات روی سطوح مختلف کاربرد دارند و سرعت بالاتری نسبت به دستگاههای جوهرافشان دارند.
ویژگی ها و مزایای چاپ دیجیتال
- مهمترین ویژگی چاپ دیجیتال این است که دستگاههای آن مدام در حال به روز شدن میباشد. به دلیل رشد فناوری در حوزه چاپ دیجیتال، اندازه هد دستگاهها نسبت به گذشته کوچکتر شده و سرعت چاپ افزایش پیدا کرده است.
- میزان سرمایه اولیه برای راهاندازی دستگاههای دیجیتال خیلی زیاد نیست.
- هزینه چاپ دیجیتال در مقایسه با سایر روشهای چاپ پایینتر است و میتوان گفت روش دیجیتال از جمله مقرون به صرفهترین روش هاست.
- به دلیل عدم وجود پلیت در این روش، در هر بار چاپ میتوان چاپ متفاوتی را اجرا کرد.
- در کنار سرعت بالای چاپ، کیفیت نیز در این روش بسیار بالاست.
- چنانچه نیاز به اعمال تغییرات در چاپ باشد به راحتی و حتی با یک کلیک میتوانید این کار را انجام دهید، در حالی که در سایر روشهای چاپ باید کارهای زیادی برای آمادهسازی و یا ایجاد تغییر در فرایند چاپ انجام دهید.
معایب چاپ دیجیتال
در کنار مزایائی که برای روش دیجیتال برشمردیم، معایبی هم وجود دارد که بهتر است به آنها اشاره کنیم. در چاپ دیجیتال محدودیت سایز وجود دارد و برای اندازه بزرگتر ازA3 کاربرد ندارد. ضمنا برای تیراژهای بالا مقرون به صرفه نیست. محدودیت دیگری که در این روش هست این است که در روش دیجیتال فقط باید از رنگهای استاندارد استفاده نمود.
تفاوتهای چاپ دیجیتال و چاپ افست
این دو روش چاپ دارای تفاوتهایی هستند که برای ما مشخص میکند در چه مواقعی بهتر است از روش دیجیتال استفاده کنیم و در چه مواقعی افست کاربرد بیشتری دارد.
- اولین تفاوت روش دیجیتال و افست در تعداد چاپ است. روش افست برای تیراژهای بالا و دیجیتال برای تیراژ کم مورد استفاده قرار میگیرد. بهترین روش چاپ برای کتب، نشریات و بروشورها که در تعداد بالا چاپ میشوند، افست است.
- تفاوت بعدی درباره سرمایه اولیه راهاندازی دستگاههای افست و دیجیتال است. هزینه اولیه دستگاههای افست بسیار بیشتر از دستگاههای دیجیتال است.
- مدت زمان چاپ، تفاوت مهم دیگر این دو روش است. از آنجا که در روش دیجیتال مراحل مکانیکی از جمله ساخت فیلم و صفحه حذف شده، سرعت چاپ بالاتر از روش افست است.
- ابعاد چاپ در روش دیجیتال محدود است درحالیکه پرسهای روش افست میتوانند قطعات بزرگتری را در خود جا دهند.
- امکان سفارشیسازی و تغییر دادهها در چاپ دیجیتال وجود دارد ولی در روش افست این موضوع امکانپذیر نیست.
فرآیند چاپ دیجیتال چگونه است؟
مراحل یا فرآیند چاپ دیجیتال بسیار ساده و به شرح ذیل است:
- ابتدا توسط یکی از نرمافزارهای طراحی مثل اتوکد و کورل، تصویر مورد نظر را طراحی میکنند و به شکل یکی از فرمتهای رایج در رایانه ذخیره میشود.
- در این قسمت باید مناسبترین سطح چاپی انتخاب شود. مثلا اگر قرار است چاپ روی کاغذ یا مقوا صورت بگیرد، باید بر اساس هدف تجاری و بودجه تبلیغاتی، بهترین نوع کاغذ با گرماژ مناسب تهیه گردد.
- در نهایت، رایانه را به کمک پورتهای مخصوص به پرینتر دیجیتال متصل میکنند و فرایند چاپ به صورت کاملا اتوماتیک و بدون نیاز به دخالت دست یا استفاده از قطعات مکانیکی اضافه انجام میشود. مهمترین نکته در خصوص چاپ دیجیتال این است که فرایند گفته شده با کمترین میزان خطا اجرا میشود. ناگفته نماند چاپ دیجیتال به دو صورت یک رو و دورو قابلیت اجرا دارد.
کاربردهای چاپ دیجیتال
مهمترین کاربرد استفاده از روش دیجیتال، استفاده در تیراژهای پایین چاپ است. در سایر روشها مانند افست تعداد چاپ بسیار بالاست و برای تعداد کم اصلا صرفه اقتصادی ندارد. در این موارد میتوانید از روش دیجیتال استفاده کنید. کاربرد دیگر آن هم به صنعت مهم، بزرگ و رو به رشد تبلیغات برمیگردد. حتما میدانید چاپ انواع محصولات تبلیغاتی از هدایای تبلیغاتی گرفته تا چاپ بیلبورد، بنر، کاتالوگ، پوستر، تراکت، کارت ویزیت و غیره همگی به کمک روش چاپ دیجیتال انجام میشود. جلوه خاص طرح چاپی، زندهتر دیده شدن رنگها، دوام و ماندگاری محصول چاپی از جمله دلایل استفاده از روش دیجیتال برای تولید محصولات چاپی تبلیغاتی است.
بهترین جایگزین برای چاپ دیجیتال
انتخاب هر یک از فناوریهای چاپ باید بر اساس نیاز و هدف از تولید محصول چاپی باشد. با توجه به مواردی که تا اینجای مطلب به آن اشاره کردیم روش چاپ دیجیتال یکی از بروزترین و باکیفیتترین روش های چاپ است اما گاهی با در نظر گرفتن مواردی از جمله نیاز به چاپ در ابعاد بزرگ و یا تیراژ بالا بهتر است به جای روش دیجیتال از سایر روشها مانند افست استفاده کنیم تا از خروجی محصول رضایت بیشتری داشته باشیم و هزینه کمتری صرف کنیم.
برای سفارش چاپ دیجیتال به چه مواردی دقت کنیم؟
قبل از اینکه سفارش چاپ دیجیتال خود را ثبت کنیم باید به نکات مهمی توجه کنیم که مهمترین آنها عبارتند از طراحی، سطح چاپی و چاپخانه. خوب میدانید که طراحی توسط نرمافزارهای گرافیکی مثل ایلوستریتور، فتوشاپ، اتوکد و ... انجام میشود. صرف نظر از اینکه محصول چاپی چیست باید طراحی آن چشمنواز، خاص، حرفهای و زیبا باشد تا بتواند توجه مخاطبین را به خود جلب کند. فونت انتخابی، نوع فرمت فایل، ابعاد طراحی و مد رنگی صحیح از جمله موارد مهمی است که باید در حین طراحی و آماده سازی فایل چاپی به آن دقت نمود. مورد بعدی که باید به آن دقت کافی داشته باشید سطح چاپی است که میتواند کاغذ یا هر متریال دیگری باشد که هم باید کیفیت مطلوبی داشته باشد و هم گرماژ یا ضخامت آن متناسب با چاپگر و محصول مورد نظر باشد. نکته آخر نیز انتخاب درست یک چاپخانه باسابقه و حرفهای است. ما به شما توصیه میکنیم روی انتخاب چاپخانه حساسیت و وسواس به خرج دهید تا از سفارش انجام شده رضایت کافی داشته باشید. مجهز بودن به دستگاههای چاپ دیجیتال پیشرفته، تحویل در زمان تعیین شده، قیمت مناسب و رفتار حرفه ای از جمله خصوصیات یک چاپخانه معتبر است.
مطالعه مقالات زیر پیشنهاد می شود: